BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

August 24, 2016

CARA NAK TAU BERDOSA KE TAK

Yang namanya DOSA itu adalah perbuatan. BUKAN perasaan.
Kau tidak berdosa atas apa yang kau rasakan. Kau hanya akan berdosa apabila kau melakukan apa yang kau rasakan.

Contoh::
Kau kekurangan duit...dan kau rasa kau kena mencuri duit orang lain untuk hidup. Kau tidak disabitkan dosa selagimana kau tidak mencuri duit. Tapi, once kau dah curi duit orang lain... dosa jatuh untuk kau dik. So pandai-pandailah bertaubat dan pulangkan semula duit yang kau curi tu. Kalau dah kering sangat, silakan minta dengan pusat zakat atau tambah lagi usaha mu untuk mendapatkan rezeki ALLAH.
.
Samalah kisahnya dengan GAY.
Kau tidak dihukum berdosa atas perasaan songsang yang kau rasakan. Bahkan jauh sekali kau akan jadi penghuni neraka kerana perasaan cinta/syawat mu terhadap sejantinamu. Yang menjadi dosa apabila kau izinkan dirimu diliwat atau kau meliwat.. nahhh.. ketika itulah kau sudah layak untuk dipanggil "Pewaris Kaum Nabi Luth" atau "Nabi tidak mengaku ummat".
Jadi kau kena pandai-pandailah macam mana kau mau survive ujian yang diberikan kepada mu itu. And of course, perasaan itu bukan fitrah mu.. Kau bukanlah seorang perempuan yang terperangkap dalam tubuh lelaki. Adeeeiii... Memang kau mangkuk sangatlah kalau kau anggap dirimu begitu.

Kau ingat benda ni dik.. pasak elok-elok di minda, kisah mu tidak jauh bezanya dengan orang lain. Allah uji kau sama je dengan mereka. Sama kisahnya dengan mereka yang bernafsu kepada jantina lain (mereka juga terpaksa membendung perasaan sendiri agar tidak jatuh ke lembah zina - bezanya kau lembah liwat lah pulak gamaknya), kisah kau diuji sama je dengan mereka yang tidak mampu untuk tinggalkan ketagihan dadah/rokok. Bahkan Allah uji kau sama je dengan mereka yang menahan diri daripada menjadi riak hanya kerana sudah memiliki sedikit ilmu agama di dada.

Itu bukan fitrah mu. ALLAH tidak pernah menciptakan manusia yang lain dari fitrahnya. Jadi kena ternak iman sendiri. Kaji iman, kaji solat. rajinkan sikit diri tu. Itulah ubatnya kalau nak permudahkan diri move on dari benda-benda yang susah nak move on ni.

Come on laa..
Orang lain pun tidak perlulah menggelar mereka bakal ahli neraka, tak takut neraka, kebal neraka dan sejuta satu lagi tuduhan nista dan jijik yang kau lontarkan pada yang merasa. Kau pun diuji ALLAH untuk struggle benda lain kot. Tiada beza kau dan dia di mata ALLAH.

Dan untuk kau yang merasakan dirinya ada simptom-simptom gay..
Kalau tak mampu ubah perasaan sendiri, teruskan ibadah-ibadah lain, teruskan hidup dalam ketaatan. Teruskan berdoa agar diberi hidayah dan dimudahkan urusan.

_________________________________________________
Disklemer : budaktomato & Inche Gabbana & Tarbiyah Sentap