BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

June 23, 2016

Monolog : Kerja sbg Security Guard

Hi.. to whoever will to read this entry.

First and foremost, this entry I wrote when I still at work as security guard. Yes.. it is 3.15am.

Ayah aku dulu kerja sebagai security guard juga. In fact he still doing it. Guarding for school. Actually, kerja ni kerja paling senang bagi aku. Tak perlu banyak pengorbanan sangat. Tapi.. tu laaa.. kau akan mereput dalam kebosanan. Yes! BOSAN.
It makes me wondering how my father survive it for almost 10 years work like this. And guess bored is the reason why my father berkenalan dengan seorang aunty until tear my family apart for two years. Stay up until 7 in the morning. Yes.. it is not a though job but yet still make you sick in boredom. This is what I feel right now.

It is not about chosy. I know I got degree. I realize that my degree is not the green light for me to not to choose job like this. Tapi itulah.. aku ni tipe orang yang dah biasa sibuk dengan segala benda apa yang patut disibukkan.
And when I end up just sitting guarding a building that always stood strongly.. it make my brain rotten I guess. I just can't live like this. Unproductive life. At night I stay up and sit. Then keliling bangunan ronda. Nothing happen Alhamdulillah. After that sit again and watching movie.. Urrghh.. How I miss mylife as a busy person during my campus life.

This situation makes me thinking.. the reality of my life. Yes.. I just finished my study at USM.. and there will be a lot of obstacles I may will face ahead. Actually I think I should be grateful working as Security Guard.. the most relax job I think. I got plenty of time to watch movie a night long. and plenty of time to thinking and do some flashback what I had counted a few years back.
But, that is not me. Just sitting and yawning.

It is not a hell. It just a mental torture for me. And yet.. At time I wrote this entry.. I already offered a work which is I hope will give me a busy life I missed.

Right now, I'm in dilemma. Should I quit early or not because I still got one week before start my new work.

Well, I guess.. I have to ask Allah to give me guidance what I should do.

Double work?? I think I am not ready for that. My mind have rest in plenty of time. It had been frozen after I left SMK Sungai Nibong. Then I thought I should take five to be a multitasking person and focus to one particular thing only.

And I guess that will be the end of my first monologue here. Hope we will meet in another time.

No comments:

Post a Comment