BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

June 28, 2016

MALAYSIA & #BREXIT

Imagine that someday Malay Malaysia will vote to send Indian and Chinese back to their origin country.. this situation might happen.. #BREXIT
.
Eventhough, right now...  we can see plenty of Malays already named fellows Chinese and Indian as immigrant. They proudly said that Malaysia is for Malay only. Shout (posting at facebook) and scold to fellows Chinese and Indian to know their status as an immigrant in Malaysia. Well.. I know it is hurt. Hurt their feeling. Fellows Chinese and Indians also paid taxes and contribute to Malaysia's Empowerment. Yet, maybe not in politic. But, they are very talented in another fields such as economy. Yeah I know. You might think that it doesn't mean that they will got free tickets to be truly Malaysian if they do this.

If we labeled them as an immigrant in a blink of eyes (like what happen in England after Brexit), then what are their nationality? Their country? Their home? They got blue IC right? India won't admit them as their citizen.. and China also. Then, where is their home actually? The answer is Malaysia! Yes, it is Malaysia. Absolutely they are not reefuges.

Oh, wait! I've come to conclusion to realize that Malays (read : UMNO core supporters) is the only one proudly labeled them (read : DAP core supporters) as immigrant. While there are plenty of Malays assume Chinese and Indian as Truly Malaysian. Citizen of Malaysia since they born.
Then why Immigrant Label is happening in Malaysia? Of course it is cause by politic thinking and lack of knowledge in Malaysia's history. Politicians (especially their supporters) is the one who speard this idea so that they will still in power or they will get the power. Politicians whose told us to embrace our unity and live peacefully. But, why they still eager to spread this idea? UMNO and DAP is no different in this issue.

It is just my penny opinion.
I think, what fellows Chinese doing right now is a survival action cause by this labelling matter. Nope! I am not one of DAP supporters. I glad that BN is still in power. And still hope it will remain that way. But there is sometime I did not agree with what they have been doing. There is something that need to be changed in UMNO like what Tun M did when he still in power. I optimisly believe that DSNR in effort to do the same thing.

Then, fasten your seatbelt and eat popcorns with determination. The world is changing. Thats why we need to prepare ourselves.

I JUST HATE THE RACIST PEOPLE.
PROUD WITH THEIR MALAYNESS AND FORGET ABOUT MALAYSIANESS

June 23, 2016

Monolog : Kerja sbg Security Guard

Hi.. to whoever will to read this entry.

First and foremost, this entry I wrote when I still at work as security guard. Yes.. it is 3.15am.

Ayah aku dulu kerja sebagai security guard juga. In fact he still doing it. Guarding for school. Actually, kerja ni kerja paling senang bagi aku. Tak perlu banyak pengorbanan sangat. Tapi.. tu laaa.. kau akan mereput dalam kebosanan. Yes! BOSAN.
It makes me wondering how my father survive it for almost 10 years work like this. And guess bored is the reason why my father berkenalan dengan seorang aunty until tear my family apart for two years. Stay up until 7 in the morning. Yes.. it is not a though job but yet still make you sick in boredom. This is what I feel right now.

It is not about chosy. I know I got degree. I realize that my degree is not the green light for me to not to choose job like this. Tapi itulah.. aku ni tipe orang yang dah biasa sibuk dengan segala benda apa yang patut disibukkan.
And when I end up just sitting guarding a building that always stood strongly.. it make my brain rotten I guess. I just can't live like this. Unproductive life. At night I stay up and sit. Then keliling bangunan ronda. Nothing happen Alhamdulillah. After that sit again and watching movie.. Urrghh.. How I miss mylife as a busy person during my campus life.

This situation makes me thinking.. the reality of my life. Yes.. I just finished my study at USM.. and there will be a lot of obstacles I may will face ahead. Actually I think I should be grateful working as Security Guard.. the most relax job I think. I got plenty of time to watch movie a night long. and plenty of time to thinking and do some flashback what I had counted a few years back.
But, that is not me. Just sitting and yawning.

It is not a hell. It just a mental torture for me. And yet.. At time I wrote this entry.. I already offered a work which is I hope will give me a busy life I missed.

Right now, I'm in dilemma. Should I quit early or not because I still got one week before start my new work.

Well, I guess.. I have to ask Allah to give me guidance what I should do.

Double work?? I think I am not ready for that. My mind have rest in plenty of time. It had been frozen after I left SMK Sungai Nibong. Then I thought I should take five to be a multitasking person and focus to one particular thing only.

And I guess that will be the end of my first monologue here. Hope we will meet in another time.

Awan Andai Dapatku Gapai

Ayyan mendongak ke langit. Hamparan kelam malam disulami cahaya malap bulan separa menggitari pandangannya.
Malam ini bintang kurang kelihatan seperti biasa kelananya Ayyan sebelum ini. Mungkin disebabkan kepulan awan yang memenuhi segenap sudut langit sejak maghrib tadi. Ayyan melihat jam tangannya. Baru pukul 9.00 malam. Masih jauh lagi baginya memulakan perjalanan menuju ke Estodonia.

"Faris, tunggu aku datang. Aku dalam perjalanan. Bertahanlah sahabat." ujar Ayyan perlahan seraya melepaskan hembusan nafas ringan.
Perjalanan menuju ke Estodonia terpaksa direhatkan sebentar. Di hadapannya kini terbentang luas Laut China Selatan. Sepatutnya dia sudah berada di Tanah Emas sebulan yang lepas. Sepatutnya sekarang dia sudah hampir dengan Estodonia yang terletak di penghujung tanah Asia itu.

Estodonia. Satu negara kecil yang terletak di hujung tanah besar Asia. Kerajaan Estodonia adalah antara kerajaan yang kaya dan paling kuat di rantau Nusantara ini. Kerajaan yang ditadbir oleh Raja Permaisuri wanita itu sudah lama menguasai perdagangan air. Faris, sahabat sepermainan telah merantau ke tanah serba moden itu demi mengejar cita-citanya. Faris bercadang hendak menjadi juru terbang. Cita-citanya itu tidak mungkin dapat dicapai jika dia terus mendiamkan diri di tanah leluhurnya.

"Aku kalau dah besar nanti nak pandu jet macam tu," Faris menunjukkan jari ke langit. Lima buah jet pemantau Kerajaan Estodania terbang melewati perkampungan mereka. Memang Estodania merupakan kerajaan yang sangat maju sejak dulu lagi.

"Kau nak jadi tentera Estodania ke?"
"Yup. Kalau nak pandu jet macam tu kenalah jadi tentera Estodania kan?" Faris berkata dengan yakin.
"Estodania jauh sangatlah Faris. Kau ingat senang ke nak pergi sana.

June 13, 2016

MOVE ON

Dingin malam bersatu di hati
Biar budi mengelung di jiwa
Andai kata rindu menyirna pergi
Teguhkan diri bergurau senda

Biar dibujuk rajuk di hati
Usah digamit kenangan pergi
Hidup perlu terus berdikari
Jangan berkabung di relung sepi

Kisah lalu biar berlalu
Jasad perlu gigih digagahi
Selagi kudrat masih bertalu-talu
Tanda hati tidak kan mati.

==========================
Puisi ini dicipta selepas entah keberapa kalinya aku cuba membulatkan tekad untuk tidak berharap lagi agar persahabatan aku dengan Amir Hudzman kembali akrab seperti 2013/2014.

Tahun 2016 Mei 03
.
Catatan tentang budak ni nantilah aku sambung.. agak busy tidur sekarang ni.