BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

January 17, 2016

MENGAPA PERLU MENCARI SEDANGKAN TAKDIR KITA DAH DITETAPKAN?

Kecik2 dulu aku sendiri pernah suarakan persoalan ini kepada Imam Masjid kampung aku. Iyalah. Dalam memahami Islam banyak perkara yang masih aku sendiri tidak tahu. Alhamdulillah para sahabat banyak berkongsi ilmu pengetahuan.

1. Berkenaan soal takdir yang telah Allah tetapkan tetapi mengapa masih perlu berusaha mencarinya.

Takdir, seperti jodoh, rezeki, ajal dan maut Allah memang dah tetapkan.  Dalam Ad-din Islamiyah sebenarnya tak elok mempersoalkan takdir Allah ni kerana boleh menggoyahkan akidah. Tapi demi pembelajaran.. tidak mengapa.. lagipun persoalan ini para sahabat selalu tanya ketika zaman Rasulullah. Tuntas sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam At-Tarmizi lebih kurang begini..
-:: Dalam persoalan takdir.. Islam lebih titik beratkan usaha untuk dapatkan takdir Allah itu. Sebenarnya ilmu tentang takdir diwujudkan untuk menguji iman kita. Jadi kita memang perlu mencari. Kenapa? Dengan berusaha mencari apa yang Allah takdirkan, kita dapat menjana pahala dan meningkatkan iman.

"Dialah yg telah menentukan mati dan hidup kamu - utk menguji dan menzahirkan keadaan kamu, siapakah di antara kamu yg lebih baik amalannya. Dan Dia Maha Perkasa, lagi Maha Pengampun." (Al-Mulk [67] : 2)
.
Usaha mendapatkan takdir Allah dan ganjaran yang kelak diperoleh sebenarnya Allah dah firmankan dalam Al-Quran sebanyak 21 ayat (Surah Al-Lail [92]). Hayati setiap bait kata dalam surah itu. Kamu akan faham mengapa Allah mahu kita berusaha mendapatkan takdir Nya.
- Hidup di dunia ini untuk beramal, bukan untuk mempersoalkan takdir.
- Jangan ditanya mengapa perlu berusaha, sedangkan semua dah ditakdirkan, tapi tanyalah apa yang kita perlu lakukan untuk mendapatkan takdir Allah itu.

2. Takdir yang telah ditetapkan Allah masih boleh diubah?

YA. Takdir Allah boleh diubah walaupun Allah dah tetapkan. Sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani. Allah tahu bila kita tak suka dengan takdir tersebut. Tapi bagaimana hendak mengubah takdir? Sekali lagi Allah dah nyatakan cara mengubah takdir ini dalam Al-Quran, Surah Ar-Ra'd.
“Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah keadaan [yang ditakdirkan pada] suatu kaum sebelum mereka [berusaha] mengubah keadaan [yang ditakdirkan pada] diri mereka sendiri.”(13:11).
.
.
Secara literalnya, manusia memang tak boleh ubah takdir yang Allah dah tetapkan secara terus. Allah satu-satunya yang boleh mengubah takdir tersebut kerana Allah pemilik ummul kitab. Tapi harus kita pasakkan di minda, Allah Maha Mengetahui dan Allah sentiasa menilai kita.
Jadi selamat berusaha ubah takdir sendiri.

3. Persoalan tentang jodoh. Mengapa kita jatuh cinta dengan bukan jodoh kita. Mengapa terjadi. Sedangkan Islam tidak menggalakkan hal ini. Bahkan Islam menekankan penjagaan ikhtilat. Sedangkan cinta itu anugerah Allah.

- Memanglah cinta itu datangnya daripada Allah, kerana cinta itu milik Allah yang kita pinjam sahaja. Dan sebenarnya cinta itu sebahagian daripada ujian Allah ke atas iman kita. Iman manusia ada pasang surut. Lemah iman, maka cinta itu akan jadi mainan Syaitan untuk mengheret kita ke Neraka.
.
Tentang cinta ni special sikit. Cinta yang mana satu anugerah Allah dan yang mana satu hanya godaan Syaitan semata-mata. Tak kisahlah kau couple islamik bagai, tetapi apabila kau leka beribadah kerana couple islamik itu.. maksudnya kau gagal dalam ujian Allah ini. Selamat menjadi sahabat baik Syaitan ke Neraka. Dan kau jangan hairan mengapa couple islamik mu itu bukan jodohmu.
.
Ditentukan kita jatuh cinta kepada bukan jodoh kerana Allah ingin lihat sejauhmana kita mampu redha dan ikhlas terhadap perpisahan yang Dia berikan. Ingat! Allah sentiasa berbicara dengan kita walaupun bukan melalui lisan.
.
Wallahu'alam. Selamat beramal.

No comments:

Post a Comment