BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

December 26, 2015

HARI KIAMAT

Dalam Al-Quran, Allah menceritakan suasana Hari Kiamat dalam banyak surah. Kalau bagi aku.. ini satu bentuk penekanan tentang pentingnya kita menghayati Hari Pembalasan ini.
Gambaran yang paling menarik bagi aku adalah SURAH AL- QARIAH (101) , ayat 1 - 11.
.
.
- Pada hari itu manusia seperti kupu-kupu yg berterbangan. - kerana digambarkan bertapa kuatnya gegaran bumi ketika itu sehingga seluruh di permukaannya melambung ke udara.
.
.
- Gunung-gunung seperti bulu yang dihamburkan. - Masya Allah. Cuba bayangkan Gunung Everest atau Gunung Kinabalu hancur menjadi sebesar bulu. Bulu yg mana? Aku pun tak pasti.  Tapi "bulu yang dihambur-hamburkan" sukar untuk dibayangkan bagaimana keadaan gunung seperti bulu dihamburkan. Tapi intinya di sini sedangkan gunung boleh bertukar menjadi bulu-bulu yang dihamburkan. Sungguh memang dasyat kemusnahan Hari Kiamat.
.
.
- Manusia yang baik dalam keadaan yang senang, sedangkan yang ringan timbangan kebaikannya akan kembali ke api yang panas. - Di sini ditunjukkan hari pembalasan. Apa yang kita usahakan selama hidup kita, akhirnya dituai pada hari ini.

.
.
.
Selain Surah 101, kisah tentang hari kiamat juga banyak diceritakan dalam beberapa ayat dalam surah-surah lainnya.
Btw, Beriman kepada Hari Kiamat itu salah satu Rukun Iman.
No wonderlah.

No comments:

Post a Comment