BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

November 16, 2015

SERANGAN DI PARIS - KONSPIRASI MENJATUHKAN ISLAM

Terdetik hati mencampakkan pandangan berkaitan isu ini selepas membaca komen2 netizen tentang DP FB bendera Perancis.'
/
. Tidak bersetuju dengan mereka yang berkata tak kisahlah kau nak tukar DP FB kau tu.. it is about humanity! No! It is not! DP FB Bendera Perancis is not about humanity. It is about Islamophobia.
Kenapa aku katakan tentang Islamophobia? Terlebih dahulu cuba kaitkan dengan pengasas Facebook itu sendiri. Kemudian cuba ingat semula tentang DP LGBT yang pernah dilaksanakan oleh Facebook beberapa bulan yang lepas. Kedua-duanya berkait dengan usaha mencalarkan tasawwur Islam iaitu akhlak dan akidah.
.
.
Betullah. Tak kisah kau nak berdoa untuk siapa. Kita kena ada sifat perikemanusiaan. Serangan di Paris ini jelas tidak berperikemanusiaan kerana telah membunuh 120 nyawa setakat ini. Jadi kita tukar DP FB sebagai sokongan mengecam keganasan yang berlaku di sana.
Serangan di Paris....
Dikatakan dilakukan oleh IS iaitu Negara Islam (Syira dan Iraq) sebagai balas dendam terhadap serangan udara yang dilakukan oleh Amerika dan Perancis terhadap negara itu. IS ini telah membunuh orang awam dan ini satu tindakan yang sangat kejam sehingga perlu kempen satu dunia melalui Facebook. Hebat!!!
#Islamophobia memang menjadi tunjang kepada serangan ini. Rasanya tidak salah kalau aku mengatakan bahawa serangan ini dirancang untuk menyemarakkan kembali Islamophobia yang semakin lama semakin dilupakan selepas Peristiwa 911. Maka 'mereka' ini sekali lagi bertindak untuk menyemai rasa benci terhadap Islam melalui Serangan di Paris ini.
.
Jadi, kau masih tidak kisah kawan-kawan kau tukar DP FB kepada bendera Perancis? Kau pasti maklum bertapa popularnya Facebook ini di serata dunia. Semakin ramai yang tukar DP FB semakin ramailah yang tahu (kerana dipasakkan Islam yang menjadi terrorist di Paris) bahawa Islam yang menyerang Paris sehingga membunuh 120 orang awam. Nampak tak bertapa kuatnya impak tukar DP itu sehingga kau sepatutnya kisah apabila ramai yang tukar DP. Kau mempertikaikan kenapa orang lain perlu kecoh dan membanding-bandingkannya dengan serangan di negara-negera Islam yang lain. Malahan kau mengecam mereka kerana tidak memiliki sifat kemanusiaan sebaik kau yang tidak mengenal sempadan agama.
Memanglah perlu kita bersimpati dengan orang awam yang mati terbunuh dalam serangan ini, tapi kita tidak sepatutnya turut serta menyokong propaganda mereka yang memburuk-burukkan Islam. Tapi kau (mungkin) terlupa bahawa mereka yang marah bukan kerana tidak ada perikemanusiaan seperti kau. Mereka bukan hipokrit atau pilih bulu. Tapi mereka marah apabila Islam tidak mendapat pembelaan yang sepatutnya dan Islam semakin disalahkan atas serangan ini.

"SEBELUM KAU KASIHAN DENGAN ORANG AWAM YANG MATI TERBUNUH DALAM SERANGAN DI PARIS, KAU PATUT LEBIH KASIHAN DENGAN AGAMA MU YANG SEMAKIN DIBENCI KERANA FITNAH ISLAMOPHOBIA INI."
#TerrorismHasNoReligion diviralkan demi mengimbangi konsep islamophobia yang semakin menular di barat. Kau rasa??? Bagaimana konsep ni merebak dengan pantas? Alam maya bukan? Sudah tentu facebook puncanya kerana facebook ini popular kot! Samalah halnya dengan DP LGBT dulu. Facebook support sebab melarang penganutnya menyokong LGBT.

Dan kini, DP Perancis dihebahkan agar lebih ramai yang benci kepada Islam. Iyalaaaa... kan Islam yang mengganas di Paris tu. Sudah tentulah ramai akan mengecam Islam sekali lagi.

Kalau sungguh FB ni menyokong kemanusiaan, mengapa tidak ada kempen guna bendera Palestin yang ditubuhkan oleh admin FB? Malahan page-page yang mengutuk kekejaman Israel di tanah Palestin disekat! Kau rasa kenapa? Kenapa hanya Perancis? Pastilah ada agenda disebaliknya. Bukan kemanusiaan semata-mata.
Masih patut lagi kau mengamuk kepada orang yang marah apabila ramai yang tukar DP Perancis?
~:: Kau tak kisah mereka tukar DP, maksudnya kau belum cukup kisah dengan apa yang 'mereka' buat terhadap agamamu.
.
.
Bersolidaritilah. Bukan hanya atas nama kemanusiaan yang kau agung-agungkan. Tapi bersoladiritilah atas nama agamamu yang setiap masa cuba dihancurkan dan dijatuhkan. - Sehinggakan aku ada kawan dari Iran yang malu mengaku Islam kerana Islam dianggap pengganas di regionnya. Sadis bukan?.-
Wallahu'alam

Awan Andai Dapatku Gapai // November 16 2015
_____________________________________________
Maka akan ada yang mengatakan aku taksub konspirasi. Blah blah blah...
Lantaklah mau bilang apa.
BTW jangan lupa bahawa terdapat konspirasi yang menyatakan bahawa ISIS ini ciptaan Amerika untuk menjatuhkan Islam. Aku syak puak-puak ini yang pi bom ni. Yang benar-benar muslim xdenye nak bom bom bagai ni. Hat yang betul-betul menjunjung Al-Quran lah maksud aku.

"Whoever kills an innocent person it is as if he has killed all of humanity." Quran 5:32.

No comments:

Post a Comment