BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

November 28, 2015

DOA YG DIPERKENANKAN - Ibrah Melalui Roommate. (BHGN 1)

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


DOA YANG DIPERKENANKAN.

Tahun Satu di USM, rakan sebilik aku beragama kristian. Tidak menjadi satu halangan pada awalnya kerana dia tidak kisah jika aku solat dan baca Al-Quran. Itu apa yang dia ujarkan. Bukan apa yang dia lakukan. Maka aku membuat keputusan untuk menggurangkan amalan-amalan yang aku lakukan saban Maghrib. Apabila aku cakap kurangkan..maksudnya..aku kurangkan sungguh-sungguh. Solat dan bacaan Yaasin padam sepadam-padamnya. Etika pakaian mula berubah. Daripada seorang Muslim yang suka menggenakan seluar slack kini mula mengenakan seluar ala-ala KPOP. ' Ahh, tak mengapa! Aisyah minat KPOP. Mungkin sudah tiba saatnya aku mula menjiwai KPOP demi dia' Wait! Aisyah lagi tidak suka dengan lelaki yang suka meninggalkan solat. Lelaki yang lebih gemar tidur sehingga subuh dan juga lelaki yang hanya duduk menatap laptop setiap kali maghrib. Walau apapun, modifikasi hati semakin mendekatkan roommate yang beragama kristian ini., Seems like everything gonna be fine, right? Come on lah. Dalam Al-Kafirun dah dinyatakan tentang perbezaan agama ini. Why should I bother about it? Roommate beragama kristian ini tidak cakap apa-apa pun. Malah dia tak pernah marah setiap bacaan Yaasing yang aku lakukan. Apatah lagi buat bising time aku bersolat. Malah kalau ada orang yang datang lawat dia time aku kebetulan mendirikan solat, dia meminta kawannya merendahkan suara. See? Dia hormat dengan agama aku. Secara tidak langsung menunjukkan bahawa dia mengamalkan apa yang dinyatakan dalam Surah Al-Kafirun.

Orang pernah cakap. Sebelum menjaga hubungan sesama manusia, jaga dahulu hubungan dengan ALLAH. Sebab jika kau jaga hubungan dengan ALLAH, In Shaa ALLAH hubungan-hubungan yang lain juga akan terjaga. Kita merancang, Allah juga merancang...dan perancangan ALLAH adalah sebaik-baik perancangan. Alkisahnya diteruskan untaian cerita. Roommate yang beragama kristia itu mengamuk kerana aku berkongsi masalah kami dengan rakan sekelasnya yang juga merupakan sahabat aku time itu. Agak bodoh bukan? Yang kau pergi kongsi masalah dalam bilik dengan orang lain kenapa? Saja nak buang tebiat? Saja nak mengumpat roommate sendiri? Jap jap jap.. sebelum kau menghakimi..kau dengar sendiri bagaimana origin kisah ni bermula.
"Kau pula macam mana dengan dia?"
"Kami okey je. Ala macam biasa je."
"Alaaa, kau ni. Aku dah kongsi masalah aku dengan roommate aku. Semua aku ceritakan. Tak bestlah macam ni." Motif kau cerita masalah kau sebab kau nak dengan masalah aku juga ke? Oh, lupa. Best Friendlah katakan. Pffftt!
"Okeylah.. nanti kalau ada masa aku ceritakan. Sekarang kami okey je. Cuma macam biasa je lah. Dia balik bilik senyap. Aku pun senyap jugalah. Dah tak de benda nak sembang."
"Dia tegur kau tak?"
"Tegur je.
"Kau jangan tipu. Dalam kelas dia memang tak banyak cakap. Walaupun dia tu favourite students. Standard Sabahanlah.. handsome walaupun pendek. Hahaha" Okey.. ini agak bab* sebab aku pun sabahan yang pendek dan.. handsome.. kah17!
.
.
Lalu kisah diteruskan apabila sang sahabat pegi approach roomate aku entah melalui medium apa. 'Kalau boleh janganlah senyap dalam bilik tu. Kesian Rasul. Dia betul-betul nak sembang dengan kau.'
Sang Roommate pun mengamuk sehingga membaling kerusi ke atas katil. Thanx ex-roommate sebab tak baling kerusi ke muka aku. Wait up! Time ni aku agak begang dengan sang sahabat tu. Yang kau pergi pandai-pandai nasihatkan sang roommate ni kenapa? Aisshhh!! Gara-gara kisah ini. Buffff!! Lagi jauh jurang antara dua anak lelaki dalam bilik nombor 13 di Aman Damai ini.
KIFARAH DOSA.  Tiada salahnya cuba berbaik-baik dengan orang lain. Malah dalam Islam juga dianjurkan berbuat kebaikkan dengan sesiapa sahaja termasuk yang bukan Islam. Tetapi salah apabila kau merenggangkan hubungan dengan Tuhanmu dan kau melebihkan penjagaan hubungan dengann manusia lain. See? ALLAH bagi pengajaran dalam sekelip mata sahaja. Habis kucar-kacir hanya kerana terlajak kata. Ahh! Tak mengapa. Kita reset semula hidup.
Kemudia dalam Tahun 2 di USM meminta untuk tinggal dalam bilik perseorangan. Tanpa Roommate. Tanpa perlu risau akan ada orang lain terasa dengan tingkah kita. Tanpa risau akan ada orang lain yang menjadi pemberat hati melaksanakan ibadah.
Subhanallah indahnya perancangan hati. Single Room sebab nak dekatkan diri dengan Tuhan.
Hahahaha... bila dikenangkan semula rasa lawak. Kisah dalam single room jauh lebih teruk daripada ada roommate!

~:: Rasa macam dah panjang sangat! Nanti kita sambung kemudian.
_____________________________________________________
Lega! Lega! Lega! Dah lama tidak mengarangkan apa-apa yang dirasakan ringan. Assignment yang selama ini dikarangkan terasa berat di minda kerana semua perlu menggunakan analisis dan deduksi. Kadang-kadang belajar sejarah ni aku rasa aku menjadi Sherlock Holmes! Deduksi terhadap semua fakta yang aku temui.

Ermm. Aku rasa novel 'Awan Andai Dapatku Gapai' masih lagi jauh untuk disiapkan. Pfffttt.
Oh, ya! cerpen 'Hati Bukan Tisu' aku dah hentikan penulisannya. Tak sanggup untuk buat throwback tentang origin kisah HBT tu. Aku plan nak selitkannya dalam fiksyen Awan Andai Dapatku Gapai (AADG)..

ngeh ngeh ngeh ngeh... macam tinggi sungguh angan-angan menjadi novelis ni.
hahaha.

November 16, 2015

SERANGAN DI PARIS - KONSPIRASI MENJATUHKAN ISLAM

Terdetik hati mencampakkan pandangan berkaitan isu ini selepas membaca komen2 netizen tentang DP FB bendera Perancis.'
/
. Tidak bersetuju dengan mereka yang berkata tak kisahlah kau nak tukar DP FB kau tu.. it is about humanity! No! It is not! DP FB Bendera Perancis is not about humanity. It is about Islamophobia.
Kenapa aku katakan tentang Islamophobia? Terlebih dahulu cuba kaitkan dengan pengasas Facebook itu sendiri. Kemudian cuba ingat semula tentang DP LGBT yang pernah dilaksanakan oleh Facebook beberapa bulan yang lepas. Kedua-duanya berkait dengan usaha mencalarkan tasawwur Islam iaitu akhlak dan akidah.
.
.
Betullah. Tak kisah kau nak berdoa untuk siapa. Kita kena ada sifat perikemanusiaan. Serangan di Paris ini jelas tidak berperikemanusiaan kerana telah membunuh 120 nyawa setakat ini. Jadi kita tukar DP FB sebagai sokongan mengecam keganasan yang berlaku di sana.
Serangan di Paris....
Dikatakan dilakukan oleh IS iaitu Negara Islam (Syira dan Iraq) sebagai balas dendam terhadap serangan udara yang dilakukan oleh Amerika dan Perancis terhadap negara itu. IS ini telah membunuh orang awam dan ini satu tindakan yang sangat kejam sehingga perlu kempen satu dunia melalui Facebook. Hebat!!!
#Islamophobia memang menjadi tunjang kepada serangan ini. Rasanya tidak salah kalau aku mengatakan bahawa serangan ini dirancang untuk menyemarakkan kembali Islamophobia yang semakin lama semakin dilupakan selepas Peristiwa 911. Maka 'mereka' ini sekali lagi bertindak untuk menyemai rasa benci terhadap Islam melalui Serangan di Paris ini.
.
Jadi, kau masih tidak kisah kawan-kawan kau tukar DP FB kepada bendera Perancis? Kau pasti maklum bertapa popularnya Facebook ini di serata dunia. Semakin ramai yang tukar DP FB semakin ramailah yang tahu (kerana dipasakkan Islam yang menjadi terrorist di Paris) bahawa Islam yang menyerang Paris sehingga membunuh 120 orang awam. Nampak tak bertapa kuatnya impak tukar DP itu sehingga kau sepatutnya kisah apabila ramai yang tukar DP. Kau mempertikaikan kenapa orang lain perlu kecoh dan membanding-bandingkannya dengan serangan di negara-negera Islam yang lain. Malahan kau mengecam mereka kerana tidak memiliki sifat kemanusiaan sebaik kau yang tidak mengenal sempadan agama.
Memanglah perlu kita bersimpati dengan orang awam yang mati terbunuh dalam serangan ini, tapi kita tidak sepatutnya turut serta menyokong propaganda mereka yang memburuk-burukkan Islam. Tapi kau (mungkin) terlupa bahawa mereka yang marah bukan kerana tidak ada perikemanusiaan seperti kau. Mereka bukan hipokrit atau pilih bulu. Tapi mereka marah apabila Islam tidak mendapat pembelaan yang sepatutnya dan Islam semakin disalahkan atas serangan ini.

"SEBELUM KAU KASIHAN DENGAN ORANG AWAM YANG MATI TERBUNUH DALAM SERANGAN DI PARIS, KAU PATUT LEBIH KASIHAN DENGAN AGAMA MU YANG SEMAKIN DIBENCI KERANA FITNAH ISLAMOPHOBIA INI."
#TerrorismHasNoReligion diviralkan demi mengimbangi konsep islamophobia yang semakin menular di barat. Kau rasa??? Bagaimana konsep ni merebak dengan pantas? Alam maya bukan? Sudah tentu facebook puncanya kerana facebook ini popular kot! Samalah halnya dengan DP LGBT dulu. Facebook support sebab melarang penganutnya menyokong LGBT.

Dan kini, DP Perancis dihebahkan agar lebih ramai yang benci kepada Islam. Iyalaaaa... kan Islam yang mengganas di Paris tu. Sudah tentulah ramai akan mengecam Islam sekali lagi.

Kalau sungguh FB ni menyokong kemanusiaan, mengapa tidak ada kempen guna bendera Palestin yang ditubuhkan oleh admin FB? Malahan page-page yang mengutuk kekejaman Israel di tanah Palestin disekat! Kau rasa kenapa? Kenapa hanya Perancis? Pastilah ada agenda disebaliknya. Bukan kemanusiaan semata-mata.
Masih patut lagi kau mengamuk kepada orang yang marah apabila ramai yang tukar DP Perancis?
~:: Kau tak kisah mereka tukar DP, maksudnya kau belum cukup kisah dengan apa yang 'mereka' buat terhadap agamamu.
.
.
Bersolidaritilah. Bukan hanya atas nama kemanusiaan yang kau agung-agungkan. Tapi bersoladiritilah atas nama agamamu yang setiap masa cuba dihancurkan dan dijatuhkan. - Sehinggakan aku ada kawan dari Iran yang malu mengaku Islam kerana Islam dianggap pengganas di regionnya. Sadis bukan?.-
Wallahu'alam

Awan Andai Dapatku Gapai // November 16 2015
_____________________________________________
Maka akan ada yang mengatakan aku taksub konspirasi. Blah blah blah...
Lantaklah mau bilang apa.
BTW jangan lupa bahawa terdapat konspirasi yang menyatakan bahawa ISIS ini ciptaan Amerika untuk menjatuhkan Islam. Aku syak puak-puak ini yang pi bom ni. Yang benar-benar muslim xdenye nak bom bom bagai ni. Hat yang betul-betul menjunjung Al-Quran lah maksud aku.

"Whoever kills an innocent person it is as if he has killed all of humanity." Quran 5:32.

November 01, 2015

MENCARI TUHAN BUKAN BERSENDIRIAN

(Puisi untuk sahabat yang mencari Tuhan - S.Odd)
Mencari Tuhan.
Bersendirian dan bukan di jalanan.
Tuhan adanya di hati.
Bukan menyepi dan sunyi.
Tuhan telah memberi kasih di sisi.
Diutus melalui hambaNya untuk kau dampingi.
Ada kekuatan dalam setiap entiti.
Mungkin bukan di sini.
Tapi yakinlah ada di hati.
Mencari Tuhan.
Bukan menyendiri.
Tuhan ada di hati.
Bagaimana kau hendak mencari Tuhan sedangkan kau sudah lama menutup hati mu?
Kau bilang hati mu kosong.
Kau bilang kau dah lama terpesong.
Kau hilang dalam kelongsong.
Relung yang kau bina tika minda mu kosong.
Sedangkan Tuhan dah lama sayang.
Cuma kau khilaf melihatnya suram.
Kau diam dan diam lagi.
Pada nadi Tuhan utuskan.
Agar jantung mu terus berdegup.
Sedangkan nadi mu berdenyut tanda tahmid dan tasbih.
Kau buta menilai lagi.
Kau kira kau menyendiri kau jumpa Tuhan.
Tak. Kau tak pernah sendiri.
Tuhan sentiasa bersama mu.
Tuhan hadir dalam nadi mu.
Setiap hembusan nafas mu.
Setiap kedipan mata mu.
Ada Tuhan menemani.
Tuhan utus teman untuk mu.
Agar kau tahu erti nikmat.
Agar kau tahu erti akrab.
Agar kau tahu erti sahabat.
Tuhan utus hati untuk kau belai.
Kau gagahkan agar terus bersujud.
Kau jinakkan untuk menjadi perwira dalam perang nafsu.
Kau kira yang lain bakal mencemuh.
Kau galau yang lain bakal tertawa.
Kau resah yang lain bakal menghina.
Kau salah! Kau sangat salah!
Tiba saat kau pilih untuk berubah.
Kembali ke jalan Tuhan.
Yang lain pasti bangga.
Bahkan ada yang malu.
Malu melihat sinar di raut senyum mu.
Malu melihat cahaya pada wajahmu.
Bisa saja hatinya terdetik mengikut jejak mu.
Subhanallah indahnya dakwah melalui anggota.
Sujudmu menjadi ikutan.
Tuhan beri pengiktirafan.
Martabat dijulang di langit sehingga ke Firdausi.
Masya-Allah manisnya iman.
Bila Tuhan dijadikan sandaran.
Usah kau malu menunjuk hijrah.
Yang penting bukan riak jadi selitan.
Bukan ujub jadi taruhan
Tapi ihsan jadi kekuatan.
Kau ingin hijrah kerana kau ingin menjadi Tuhan.
Lalu mengapa kau malu?
Dulu kau megah berbuat cela
Lalu mengapa kau galau menabur syahadah?
Apa kau kira syahadah perlu disembunyi sedangkan maksiat kau pernah persembah?
Di mata dunia.
Wajarnya Tuhan dijulang melangit.
Di mata dunia.
Wajarnya jihad dipersembah.
Biar orang tahu maknanya hijrah.
Biar teman mu sedar maksudnya iman.
Jihad seorang pendosa yang mencari Tuhan.
Kau mencari Tuhan mengapa perlu menyendiri?
Mengapa perlu bersembunyi?
Zaman kita zaman dakwah.
Zaman menyebar benih cinta Tuhan.
Bagaimana? Tunjukkan hijrah dengan Qanaah.
Iringkan kelana dengan istighfar.
Biar musafirmu jadi ikutan.
Kau contoh pendosa yang layak ke Syurga.
Usah menyendiri mencari Tuhan.
Usah malu memburu Tuhan.
Dulu maksiat kau puja, kau persembah pada dunia.
Kini tiba hijrah mu menjadi santapan dunia.
Kau ummat Muhammad.
Rasul yang diutus untuk berdakwah.
Meski ilmu kau kira belum mantap,
Tapi kau layak untuk berdakwah.
Kerana kau ummat Muhammad.
Tunjukkan hijrah mu ke pentas dunia sebagai dakwah.
Kau tidak pandai merayu bicara.
Maka biarlah tingkah menjadi dakwah.
Mencari Tuhan.
Pasti ada jalan.
Kau malu, kau tutup jalan.
Lalu kau gagal mencari Tuhan.
Usah meratap kemudian.
Kesal berkurun tak jumpa Tuhan.
Awan Andai Dapatku Gapai
November Dua 2015.