BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

October 04, 2015

JEREBU ANAK DUKHAN


~Edisi menunggu IPU USM 200++~
Sekarang hangpa dok mengamuk tak dapat cuti sebab jerebu.
Mengamuklah. Berdoalah supaya capai 200++.
Esok2, dapat cuti jangan pula amal ibadah pun cuti.
Alasan.. tak sihat sebab jerebu.
Tapi esok2 Dukhan datang..
Tak kan hangpa nak teriak minta cuti daripada Tuhan.
"Awatlah Tuhan bagi Dukhan ni weii?!
Aku tak leh semayang ni.
Sakit dada! Sesak nafas..!"
__________________________________________
Diceritakan bahawa Ad-Dukhan akan datang menyelebungi bumi dan dicatatkan dalam Al-Quran, Surah Ad-Dukhan~ "Oleh itu tunggulah (wahai Muhammad) semasa langit membawa asap kemarau yang jelas nyata (yang menyebabkan kebuluran yang dahsyat)." (Ad-Dukhan; Ayat:10)
Dukhan/Jerebu adalah amaran Allah SWT terhadap kaum kafir musyrik yang menentang Nabi Muhammad SAW bahawa mereka akan ditimpakan azab sengsara semasa langit membawa asap kemarau yang menyebabkan kebuluran yang amat dashyat.
.
.
.
KISAH DUKHAN DALAM HADIS RIWAYAT BUKHARI.
Orang-orang kafir Mekkah telah melampaui batas dalam penentangan dan menghalangi agama Islam,  dengan menyakiti dan menderhakai Nabi Muhammad SAW, kerana itu Nabi SAW berdoa kepada Allah SWT agar diturunkan azab. Sebagaimana Doa Nabi Yusuf a.s. dikabulkan Allah ke atas orang-orang yang derhaka kepada Baginda a.s. dengan musim kemarau yang panjang, sehinggakan orang-orang kafir memakan tulang dan bangkai kerana kelaparan.
.
Mereka selalu mendongak ke langit mengharap pertolongan Allah SWT, tetapi 'tidak ada satupun yang mereka lihat kecuali kabut jerebu yang menutupi pandangan mereka.' (Dan sekarang cuba kamu mendongak ke langit. Kita juga melihat pemandangan yang sama bukan?)
.
Akhirnya mereka datang kepada Nabi, agar Nabi memohon kepada Allah supaya hujan diturunkan. (Samalah seperti kita mengharapkan hujan turun untuk menghilangkan jerebu tersebut. Siap ada yang berdoa di Facebook lagi agar hujan diturunkan. Siap ada yang berkata "Wei, Awan! Hujanlah kau.")
.
Setelah Allah SWT mengkabulkan doa Nabi dan hujan diturunkan, mereka kembali kafir seperti asal, kerana itu Allah menyatakan bahawa mereka nanti akan diazab dengan azab yang pedih.
__________________________________________
Unjuran kisah yang sama masih terulang dan tidak akan pernah padam!
KAMU! YANG MENGAKU BERAGAMA ISLAM!
Sejarah Islam dah tunjukkan kisah yang berlaku di dunia kini sudah pernah terjadi dahulu. Dan mereka yang ingkar telah dibinasakan.
Lalu mengapa kamu masih berat melaksanakan Ibadat?
Masih sengaja melambat-lambatkan solat!
Masih suka bermandikan maksiat.
.
.
Apa kau ingat kisah-kisah azab Allah terdahulu hanyalah satu kisah dongeng atau bedtimes story yang sengaja diwujudkan agar kau takut menyembah TUHAN yang tidak kau nampak??!
.
.
Jerebu kuat sangat ni...
tak nampak Tuhan.
tak nampak Al-Quran.
.
Malaikat kiri kanan takkan berdiam!
Pintu Neraka sentiasa mengalu-alukan kedatangan mu.
Kot2 la kau daging bakar paling sedap.
#PembangunJiwa

No comments:

Post a Comment