BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

June 24, 2015

Resolusi Hidup Setakat Ini (Tahun 3 di USM)

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum dan Selawat ke atas junjungan besar Rasulullah S.A.W

Terlalu lama kisah ditanam di dalam hati. Bergetus-getus rasa yang segan dikarangkan dek kerana keinginan itu sering kali direnggut hilang entah ke mana. Alhamdulillah. Tahun 3 di bumi USM hampir selesai. Menarik kali ini.. berpuasa bersama rakan-rakan sekelas yang lain. Sebelum ini memang aku antara jemaah yang akan menghadirkan diri ke perkarangan Masjid Al-Khalik USM untuk menikmati iftar percuma. Tetapi kali ini..lebih menarik kerana ditemani sahabat-sahabat seperjuangan.

Kembali kepada tajuk asal - Resolusi Hidup Setakat ini -
Tahun 3 memang tahun yang sangat menarik bagi aku.
yupp.. Terasa nikmat kematangan hidup semakin manis. \
Entah...mungkin sebab dah terlalu banyak yang dilalui sebelum ini.
Menyebabkan hati sentiasa terdetik untuk memikirkan sesuatu yang lebih penting.
"Untuk apa mengusutkan minda dengan sesuatu yang tidak penting?"

Awal semester...
Detik suram aku kira. Ketika ini pernah terdetik hati untuk berhenti atau extend dari USM ni.
Semangat untuk study ketika itu seakan-akan hilang dan tidak mampu untuk meneruskan kehidupan di USM yang penuh dengan konflik. Semuanya kerana Politik Kampus. Satu keadaan yang pernah meragut kegirangan yang pernah bercambah. Penat~~~ apabila memikirkan kembali senario politik kampus. Persaingan manusia yang merebutkan kekuasaan dunia semata-mata - sehingga ada dalam kalangan mereka meminggirkan kepentingan akhirat. Tapi malas nak menceritakan kisah ini panjang lebar, Ini antara kisah yang ingin di buang jauh dari minda.
Unjuran kisahnya... ketika kem PPSL seperti yang pernah diceritakan dalam Catatan Tentang Kelantan, seorang hamba ALLAH hadir memberi semangat agar lebih redha dan tabah menjalani hidup ini. Melupakan semua apa yang berlaku dalam politik kampus dan meneruskan hidup sebagai seorang mahasiswa yang biasa - kebetulan ketika itu populariti sudah menurun..hahahaha -
Sungguh.. ini pentingnya iman dalam seseorang.. memang dia bukanlah alim ulama yang tinggi ilmu agamanya.. tetapi Alhamdulillah..aku melihat dia masih gigih menjaga solatnya.
" Sejahat manapun kita, jangan sesekali tinggalkan solat"

Kronologi hidup dalam tahun 3 diteruskan lagi.
Kali ini berlatarkan kehidupan sebagai pelajar SASPEND batch 2012/2013 ini. Semester ini membuatkan aku lebih selesa dengan rakan-rakan sekelas. Serious talk! Semester ini aku sudah mampu bergelak ketawa dengan mereka berjemaah. Senang cerita ukhuwah sesama mereka sudah mula terkena tempias kepada aku~~~~ Tetapi, inilah aku. Seorang hamba ALLAH yang lebih suka mendiamkan diri dan kurang pandai bergaul. Diam kerana kadang-kadang aku rasa tidak ada benda penting yang perlu dicerita - kerana aku rasa tidak semua orang suka mendengar kisah hidup aku ~~~ lagipun ketika ini aku masih dalam fasa untuk mengubat hati yang lara katanya... okey ini mengarut!

Ahh sudah.. aku taip memanjang ni sedangkan aku ada exam esok pukul sembilan pagi ~~
dengan tak baca apa lagi ~~ nanti sambung kemudian ~~

Right now too much story line emerged in my head.
I wish I could write down it all.
because I love them.