BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

November 08, 2013

Pelikkah kita apabila berbeza dengan orang lain??

apa kata orang jika anda yang berumur 21 tahun berlari-lari di padang sekolah pada waktu hujan?
apa kata orang jika anda yang sedang duduk seorang diri tiba-tiba menyanyi sekuat hati?
pelik bukan...??
dalam hati ini terlalu banyak cerita yang tersimpan.. ada sebahagiannya tidak mampu untuk dikongsikan dengan orang lain..
itu cerita hati yang paling dalam.. kelak dicerita mengundang malu di hati...
apa taknya.. kerana mulut badan binasa.. lagi pun... ada kalanya.. berdiam diri itu lebih baik..
diri pun akan terhindar daripada mengumpat.. paling tidak pun kita dapat mengelak daripada menyakitki hati orang...

kelihatan pelik di mata orang lain tidak semestinya menampakkan kita bodoh di mata mereka... persepsi manusia sememangnya begitu..mustahil bagi kita untuk memuaskan hati semua orang yang kita kenali.. hanya mereka yang dapat memahami kepelikan yang kita miliki akan sentiasa berpuas hati dengan tindakan kita..dan mereka itu adalah sahabat kita yang sebenarnya. mereka sentiasa menyokong anda.. yups.. kawan yang baik akan sentiasa menyokong kita selagi kita masih berada dilandasan yang betul...

kepelikan yang kita miliki sebenarnya adalah anugerah daripada ALLAH.. itu adalah keunikan yang kita miliki.. biar hina di mata orang. asalkan jangan hina di mata ALLAH... sama jugalah hendaknya seperti wanita dan hijabnya.. sesetengah wanita berbangga dengan rambut mereka yang lurus...tebal.. dan halusssss.. sedangkan wanita yang bertudung litup..labuh sehingga ke paras paha dianggap ketinggalan zaman. not up to date... pelik bukan..?? manusia zaman sekarang.. semakin lupa dengan asal usul kejadian mereka...
~:: jangan pernah anggap kita ini lebih rendah berbanding orang lain... manusia di mata ALLAH semuanya sama.. yang membezakan kita hanyalah IMAN, AMAL dan TAQWA.. ILMU juga jangan dilupakan...
~:: yang penting..jangan bersedih.. ALLAH sentiasa bersama kita.. jangan pernah berputus asa untuk berdoa mengharapkan bantuan ALLAH... ALLAH sentiasa bersama kita.. ALLAH sentiasa menyayangi kita.. ALLAH tidak pernah berhenti mendengar keluhan-keluhan kita.. bahkan DIA tidak pernah jemu walau sedetik pun...

No comments:

Post a Comment