BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

November 04, 2013

Kenapa Menulis??

acap kali aku dilemparkan soalan-soalan cepuk emas seperti ini..
kenapa menulis? kenapa nak buat blog? kenapa nak jadi blogger?
nak bajet2 hot ke?
soalan2 typical yang akhirnya diikuti oleh soalan2 sentap..
hati hanya mampu tersenyum menjawab setiap soalan yang diutarakan.
bagi aku..
menulis di alam maya bukan kerana ingin menunjukkan kelebihan yang aku miliki..
aku sedar bertapa kerdilnya ilmu ku jika dibandingkan dengan ilmu Yang Esa..
walhal... masih ramai lagi blogger2 yang lebih sempurna penulisannya berbanding aku..

aku menulis..
kerana penulisan ini menjadi peneman dikala sepi..
penulisan ini yang akan mencatat 1001 kenangan yang terpahat di minda ini..
otak yang dikurniakan tidak cukup sesuai untuk menampung segala kekusutan yang bertandang di hati..
penulisan ini menjadi wadah perkongsian dengan rakan2 di seluruh dunia... baik yang muslim atau muallaf atau mereka yang sudi membaca..
aku tahu.. ada kalanya post2 yang dipaparkan agak tidak sesuai dengan mereka yang bukan beragama islam..
dalam hidup ini.. apa yang penting adalah niat..
menulis di sini..menjadi satu pemangkin semangat yang kian pudar..
menulis di sini sebenarnya mengajar hati yang kerdil ini untuk berpujangga..
mengajar hati ini agar sentiasa matang berfikir..
kerana di sini.. tercatat segalanya apa yang tersurat di hati..
walaupun sebahagiannya masih tertanam di sudut hati yang paling dalam...

setiap bait2 kata yang tersurat di sini menjadi satu ilmu yang dikongsikan dengan warga dunia semua..
tiada persoalan sama ada kita layak atau tidak..
apa yang penting adalah kesanggupan untuk berkongsi idea, pengalaman dan cerita...
hati manusia zaman kini sememangnya semakin sukar dibendung hitamnya..
kiasan melayu lama bukan lagi caranya..
tetapi bilah2 kata yang tajam dan mampu merobekkan jiwa menjadi mainannya..
tersalah tingkah pasti terpenggal hujung lidah..
pasti bingit telinga mendengar setiap caci maki dan kritikan..
tidak mengapa.. hati manusia.. memang tiada yang sempurna...

kisah yang dipapar di sini.. bukan untuk menyindir sesiapa..
kerana penulisan ini dikarangkan untuk menjadi perkongsian untuk semua ummah..
kerana penulisan ini sentiasa mengingatkan aku dengan Yang Esa..
kerana penulisan ini juga.. aku menjadi kerap bertasbih..
setiap bait2 pujian terzahir setiap kali mengenangkan cerita sehari-hari yang dikarangkan..semoga apa yang berlaku kelmarin menjadi pengajaran pada hari ini untuk membaiki hari esok..
tiada yang mampu menewaskan kesabaran dan ketabahan yang ALLAH kurniakan..
hati cuma perlu dicekalkan menhadapi setiap ujian yang dicermikan..
Wasalam... semoga kita sentiasa bernaung di bawah lindunganNya

No comments:

Post a Comment