BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

October 16, 2013

Setelah sekian lama...

antara punca manusia lemah dalam meniti ujian Yang Esa ialah sikap malas dan suka memanjakan diri sendiri. alhamhamdulillah... setahun di bumi USM telalu banyak kenangan yang terbina... baik kenangan yang menyenangkan hati mahupun yang menyakitkan hati. dan sekarang...
sebenarnya saat-saat yang menggetirkan dalam hidup sebagai mahasiswa muslim. Iman terasa terlalu goyah saat ini. sejak berpindah ke bilik persendirian.. tidak dinafikan.. rindu kepada roomate lama. walau kini dia hanya menjadi jiran. tidak mengapa... sebenarnya perpisahan ini memudahkan aku untuk beribadah... tapi persoalannya... kenapa saat ini aku semakin kerap ''terlupa'' solat berbanding dulu.
saat ini.. terasa diri semakin jauh daripada Sang Ilahi.. bertapa jahilnya diri sendiri... kufur nikmat yang dikurniakan.. dulu beria nak single room.. sekarang...rasa bilik ini terlalu membosankan.. walau sudah banyak kali terlintas di hati bahawa single room ini akan memudahkan aku beribadah tanpa gangguan... tapi.. tidur kian bermaharaja lela... sudah banyak kali terlepas kelas... kerana terlajak tidur..
hmmm... terlalu banyak yang perlu diperbaiki dalam diri sendiri ini.. jika dibiarkan.. takut yang buruk itu akan membusuk...!! sebelum lakaran masa hadapan hancur berkecai...!!
sebenarnya...aku rindu untuk menikmati kembali kemanisan iman yang pernah dinikmati dahulu..walau kemanisan tersebut hanya secubit kecil daripada kemanisan iman yang sebenarnya...
Ya Allah..aku rindu untuk menjadi tetamu masjidMu.. aku rindu untuk menjadi hambaMu yang sentiasa menghamparkan tikar sejadahMu.. aku rindu untuk menjadi hambaMu yang sering bangkit di waktu  subuh untuk menyembahMu... Bimbinglah aku yang Allah..

No comments:

Post a Comment