BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

January 23, 2013

Writer'S Block

okey..jujur aku katakan..aku baru kenal apa ke benda tu writers block ini selepas karya Ramlee Awang Mursyid yang terbaru Aku Bercerita..

dan aku rasa aku juga mengalami masalah yang sama...ketika keluar jalan2 pi bandar kualu lumpu...banyak idea penulisan yang terlintas di minda...
--__-- malangnya apabila jari-jemari menekan button2 notebook ni...semua idea tersebut hilang...inilah writers block...kasihan kepada penulis yang mengalami masalah ini...

>>>ceritanya begini...saat jalan di berjaya times square..semua yang dilihat diterjemahkan dalam bentuk rangkaian kata di minda...bait2 kata di susun perlahan...begitu juga ketika memerhatikan menara KLCC... kemegahan bangunan tersebut digambarkan melalui kata2 yang kononnya akan dimasukkan dalam entri kali ini..tetapi sayang seribu kali syang...semuanya hilang..entah kemana...mungkin tertinggal dalam LRT ketika on the way balik rumah...

apakah itu writer's block?
>>>writers block ini merupakan gejala yg biasanya dialami oleh penulis...aiaitu suatu keadaan minda penulis memiliki ketidakupyaan untuk menghasilkan suatu tulisan...atau apa2 bentuk karya baru... kadang2 penulis menganggap gejala ini sebagai perkara remah kerana  gejala ini bersifat sementara sahaja..
>>>biasanya seseorang penulis menghidapi writer's block apabila dia sudah sebati dengan bidang penulisan...dan telah meninggalkan bidang itu dalam beberapa tempoh tertentu..atau sudah lama tidak menghasilkan sebarai karya penulisan...



kenapa writer block bole berlaku??

1. penulis hilang inspirasi...
2. suka bertangguh dalam menulis kerana ada kerja lain yang difikirkan lebih penting...
3. pengalaman penulis yg kurang..
4. masalah kesihatan..terutamnya masalah fizikal sehingga menyebabkan writers block yg teruk...
5. tekanan yg dihadapi kerana kejayaan terdahulu...

--__-- semuanya berdasarkan rujukan drpd uncle google dan pemikiran sendiri

2 comments:

  1. when you are running out of ideas, close your eyes and take a deep breath. InsyaAllah, you will be swarmed with lots of ideas until u don't know what to post first on your blog. TQ.

    ReplyDelete