BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

January 14, 2013

Perkembangan Emosi bayi

okey..memandangkan aku payah nak belajar menggunakan buku...(dan tiada kawan nak study group...aku jdikan korang sbg rakan study group ku...bole kan??! thanx coz sudy baca...
comeynye baby sapo ni..!! ginilah muka aku tyme kecik2 dulu...hekhekhekehek..(peerahh!!)
dalam peringkat bayi...ada empat je emosi dominan..tyme kita kecik2 dulu tak bayak perasaan kita ada...bila besar ni yang dah pandai mengada-ngada...
1. kita dulu kecik2 kuat MENANGIS... sikit2 ditinggalkan ibu...nak nangis...lampin basah...nangis...lapar..nangis lagi..entah bila kita tak nangis tyme baby dulu...(tyme tido le..-__-..)
   >>klu x caye...cube tengok semula ahmad albab by tun p.ramlee...sgt menerangkan keadaan kita tyme bayi ni...

2. emosi yang kedua ni..aku baru jak perasan bila belajar psikologi di USM ni... TAKUT DAN BIMBANG???... iye ke? tyme kecik2 dulu kita dah pandai takut ke...? ouh..mgkin sebab tu lah kita nangis bila nampak hantu... kan tyme kecik2 dulu..kata org hijab dgn alam halus tu belum tertutup sepenuhnya... mungkin la kot...!
scared babies>>tapi bukan tu pulak yg aku belajar kat USM ni---> takut kepada orang asing..(bukan alien okey!!) dan makhluk tertentu...(contoh??)
         --->>bila difikir bu'...bila difikir2 pak..! takut kepada makhluk tertentu ini apa ya??! (chee chee...jadi ore indon pulak aku...huhuhu)
bole jadi takut kepada hantu tadi...(aku rasa ini mitos jer..) tapi takut kepada makhluk ni lebih kepada haiwan dan serangga lah... contoh macam aku kecik2 dulu..aku paling takut dengan ketam...hehe.. kome pulak..? tyme kecik2 kome takut hape?...share..share okey...share kat chatbox..!!
---->dalam buku yang ahmad pelajari juga... bayi perlukan scaffolding utk atasi rasa takut ni apabila kanak2 nanti...
         --->>dan bimbang pulak ni...baby pun pandy bimbangkan..!! haha...aku rasa fakta ni pelik.. " bimbang ialah perasaan dalaman pada satu keadaan bahaya yang subjektif.." 
 -->aku setuju bimbang tu perasaan dalaman..mmg la..kita manusia ni teda perasaan luaran..LOL...klu ada pun agaknya dya ada keturunan alien....kryptonian...mcm superman..wow! hebat! wow..wow! hebat..!! hebat..!! (--__--..di larang merapu ketika belajar) 
--> dalam keadaan bahaya yang subjektif...apa ni?? bayi diculik ke? atau nak jatuh dari buaian? atau tetiba orang gila datang nak bunuh bayi tu...--__-- atau ini lebih merujuk kepada bayi yang terlibat dengan pembuangan bayi...
attention please...post kat atas tadi merapu...ni yang real okey!!
   --->>perasaan bimbang ini merujuk kepada bahaya yang subjektif menurut bayi..iaitu merujuk kepada situasi apabila mereka ditinggalkan oleh penjaga atau pengasuh..klu baby yang tiada pengasuh mcm mna? naa kau yang tinggalkan!!! (masih lagi kepala hotak ni sempat memikirkan soalan mengarut macam ni...-_-) 
     >>kita ambik contoh tyme ibu pergi masak..dan baby tinggal sendiri..tetiba mak sedara datang...baby nangis..(sebab muka mak sedara tu macam ketam..LOL...klu x pun macam hantu yang baby nampak semalam...) baby rasa mak sedara mengancam..(bukan seksi okey!! baby teda syawat lagi..!! rujuk teori Frued..) mengancam keselamatannya...hmm bagi aku mungkin baby sangkah mak sedra dia tu terrorist..macam israel di palestine tu...klu tak pun...baby tu sangka mak sedara dia tu monster sebab mak sedara dia tu terlebih lemak kat badan sehingga baby nampak mak sedara tu tersangatlah besarnya...ditambah lagi suara mak sedara tu macam guruh di langit...dan baby tak sampai hati nak tumpahkan air di tempayan...(motif??..--__--..mendengar guruh di langit..air di tempayan dicurahkan) hahaha...mohon kelia da apa yg aku dok terangkan tang cini...

3. emosi baby yang ketiga pulak ialah KETAWA DAN LAWAK!! ni yang aku suka...coz baby klu ketawa comel sesangat...!! emosi ini tercetus kerana konsep perapatan...attachment kata om puteh... klu seseorang kanak2 tu rapat dgn kita...dia akan tersenyum tengok kita...hehehe..untungkan..kerana kita, baby buat sedekah...sedekah paling awal... ***senyum itu satu sedakah***.. jadi ibu2 dan bapak2 di luar sana...klu tengok baby anda..senyumlaaa..baby akan ikut senyum gak tu... kognitif baby juga ikut berkembang tau klu mereka ketawa ni..!!
_--->dan klu bayi ni gembira...dia akn buat perkara2 yang comel2 saja...contoh..keluarkan tempias...gigit hujung kakinya..dan tunjukkan gusi yang tak bergigi..klu tak pun guling2 kat katil..sebab tu katil bay berpagar...klu tak..dah lama kepala baby terhempap kat lantai... hehehe

--->>interaksi yg berkesan dgn parents akan buat bayi ketawa... jadi main2lah "peek-a-boo" ngan baby...bagi mereka...mainan tu lawak...tp klu kita tak...hehehe..sebab bayi tak tahu lagi apa itu RAJA LAWAK..apatah lagi MAHARAJA LAWAK...dia tak kenal lagi JOZAN tu siapa....
     ---->>ketawa ni dikaitkan dengan konsep kegelian...--__-- aku tak kelia pasal ni..nnti tyme exam aku goreng je lahh..hahahaha...bawak toyol masuk dewan exam ¬>pengawas tangkap ¬> halau dari dewan exam ¬> fail ='< ¬> nangis tak tentu hala... ¬¬>> I QUIT FROM USM!!!

4. emosi yg terakhir ni adalah punca baby nangis MARAH!!


hang jgn nak buat baby aku marah...!! aku lempang kang!!! padan muka hang!!
kesian baby..kecik2 lagi dah pandai stress... dikenal pasti faktor drastik bayi marah ialah 
> apabila kehendak tidak dipenuhi
> parents pegi tinggalkan baby
..-_-..parent byk keje lah nak buat

bayi akan cepat keletihan apabila marah..jadi benda ni tak elok untuk kesihatan dan pembesaran bayi...bayi akan sakit klu selalu marah... apatah lagi bila nangis nak susu..botol susu pulak hilang..susu ibu dah kering kontang macam sahara... JADI BABY...JANGAN NANGIS KLU NAK SIHAT..!!

CONCLUSION..jadi kita dri kecik dah pernah buat sedekah...maka bersyukurlah..jangan sedekah itu dibiarkan terhapus begitu saje... dan sejak kecik lagi kita daa alami stress...takutlah..bimbanglaa..marahlaaa.. jadi caranya..sentiasalah..parents senyum ngn bayi anda...biar bayi anda buat sedekah byk2 sejak kecik lagi..LOL...
okey... Chillax..!! see you later..

LOVE YOUR BABY EVERYDAY...OH BABY!!
tengkiu...saye comeykan!! gudluck 4 your exam...!

........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
wei...aku tau aku tak comey mcm die..tapi aku baby juga..! sayangilah aku
moral of the story : sayangilah baby anda tanpa diskriminasi..baby tu anugerah ALLAH


No comments:

Post a Comment