BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

January 19, 2013

cuit2 ceritaku di tempat orang

 

biarkan cerita itu berbunga di kala salji menhujani  bumi..
memberi budi kepada sang lebah dan rama-rama..
memberi aroma kepada sang kumbang di sekitarnya..
biarkan sayap burung itu terus mengembang tatkala hujan membasahi bumi...
biarkan dia terus terbang mencari erti kehidupannya...
burung itu pasti pulang ke sarangnya tatkala senja berlabu..

>>HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG..HUJAN BANTU DI NEGERI SENDIRI<<
lebih baik di negeri sendiri

dan entri  kali ini merupakan refleksi daripada pengalaman pertama menjejakkan kaki di kota kebanggan negara kita ini.. BUKAN NAK MENGKRITIK..kerana aku tahu...semua pasti dah tahu bagaimana keadaannya sosialisasi di kota ini.. kerana perjalanan ketika kerja sehari dalam dewan banquet salah sebuah hotel di Petaling Jaya...

>>untuk kesekian kalinya aku bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan untuk aku...keyakinan berganda bahawa sesungguhnya setiap yang Allah kurniakan untuk kita itulah yang terbaik..seperti kisah seorang pemuda dengan kaktus dan ulat yang akhirnya mendapat rama-rama cantik dan bunga yang cantik..(-_-..kesalahan tatabahasa)
>>ENTRI INI HANYA UNTUK MELUAHKAN RASA KESAL DI HATI<<

tidak dapat dinafikan bahawa pembangunan di tanah ini lebih maju berbanding tempat aku..tapi aku terkesima melihat keadaan anak-anak remaja di sini... aku merujuk kepada rakan-rakan sekerja ku... usai kerja lewat pukul 11.00 malam..jadi tumpang blik menyebabkan aku terpaksa ikut mereka ke karoke. di suatutempat di wangsa maju... itu perkara biasalaa..aku pun selalu lepak dgn kawan2 di sekolah dulu..tapi lebih mngejutkan apabila melihat aksi mereka...si anak dara yang free hair dengan bangganya menhisap roko..dan sisha..(kiamat sudah dekat..inilah puncanya anak yang bakal dia lahirkan menjadi kanak-kanak berkeperluan khas).dan seorang minah comel yang mengenakan selendang jorjet...Alhamdulillah dia bertudung..tapi malangnya.. berpimpinan tangan bersama kekasih hati yang bukan muhrimnya...berkali-kali aku melemparkan jelingan tajam kepadanya..tapi seperti tidak berkesan..akak aku juga dalam berbicara sempat menabur sindiran.keadaan tetap sama.. hanya Allah yang mampu mengadili mereka..sebagai manusia yang abru sahaja berkenalan dengan mereka..aku hanya mampu berdoa dalam hati...iman aku juga masih terlalu rapuh untuk menasihati orang.. masih banyak lagi lompang yang terdapat dalam segenap hati ini...

>>mungkin kerana aku belum lagi menjelajah banyak tempat..kerana itu akurasa sebegini..mungkin kerana aku tidak biasa dengan perkara seperti ini..sebab itu aku tidak selesa..

>>yang penting..aku bersyukur dengan apa yang aku miliki<<
-_-barang siapa yang menyangkah dia sudah sudah cukup bersyukur dengan Allah..dia sudah cukup bertawadduk..istighfarlah..sesungguhnya dia adalah orang yang takbur..-_-

No comments:

Post a Comment