BACA DULU NI sebelum baca yang lain

[AMARAN]

Kalau anda seorang yang sukar untuk terima pandangan orang lain, dilarang sama sekali membaca blog ini. Mengapa? Karya-karya dalam blog ini mungkin bagi anda bersifat provokatif, belagak poyo, suka mengada-ngada.. atau mungkin tidak matang.. Well.. saya cuma budak kecik yang baru belajar menggunakan blog. Sebelum ni hidup di atas laut yang jauh dari internet. So, Mumayyiz dalam menulis. Tapi kalau masih berkeras nak baca.. baca je lah! Tapi please baca dengan rasa cinta dan toleransi dalam diri. Sentap atau tersinggung perasaan.. tanggung sendiri. Anda telah diberi amaran tentang risiko yang mungkin anda akan hadapi. Tu laaa ketegaq sangat.


"Sila ambil dan viralkan mana-mana karya di dalam blog ini yang anda rasakan ada jugalah gunanya(walaupun banyak yang tidak berguna) tanpa perlu meminta izin daripada saya. Semuanya daripada Allah juga. Tapi menarik juga sekiranya anda dapat meninggalkan link di manakah tercampaknya karya saya yang marhaen itu - atleast boleh bantu saya popular.. ngeh ngeh ngeh... Yalah, apa salahnya mahu menjejaki kasih karya yang sudah ditulis, di samping menambah kenalan baru bukan..? Senyum sambil membuat tanda aman." : ayat Inche Gabbana..


Kita punya cerita yang tersisa di hati

Bisikan kata yang enggan dilupakan.

Mungkin sekarang masih segar.

Cuma kelak waktu mereputkan minda.

Lantas kisah ini hanya menjadi alunan kenangan yang bisu.


DISKLEMER - Semua pandangan sendiri sahaja.

Tidak matang mungkin.

Cuma ini yang berkisar di minda.

Dan aku tidak ingin melupakan.

Mungkin anda punya cerita lain. Ini cerita aku.

Maaf jika ada yang tidak senang hati.

Berombak dada membacanya.

Tapi ini cerita aku. Berkenan? Silakan baca.

Tidak? Dijemput untuk tekan butang keluar.

January 23, 2013

Writer'S Block

okey..jujur aku katakan..aku baru kenal apa ke benda tu writers block ini selepas karya Ramlee Awang Mursyid yang terbaru Aku Bercerita..

dan aku rasa aku juga mengalami masalah yang sama...ketika keluar jalan2 pi bandar kualu lumpu...banyak idea penulisan yang terlintas di minda...
--__-- malangnya apabila jari-jemari menekan button2 notebook ni...semua idea tersebut hilang...inilah writers block...kasihan kepada penulis yang mengalami masalah ini...

>>>ceritanya begini...saat jalan di berjaya times square..semua yang dilihat diterjemahkan dalam bentuk rangkaian kata di minda...bait2 kata di susun perlahan...begitu juga ketika memerhatikan menara KLCC... kemegahan bangunan tersebut digambarkan melalui kata2 yang kononnya akan dimasukkan dalam entri kali ini..tetapi sayang seribu kali syang...semuanya hilang..entah kemana...mungkin tertinggal dalam LRT ketika on the way balik rumah...

apakah itu writer's block?
>>>writers block ini merupakan gejala yg biasanya dialami oleh penulis...aiaitu suatu keadaan minda penulis memiliki ketidakupyaan untuk menghasilkan suatu tulisan...atau apa2 bentuk karya baru... kadang2 penulis menganggap gejala ini sebagai perkara remah kerana  gejala ini bersifat sementara sahaja..
>>>biasanya seseorang penulis menghidapi writer's block apabila dia sudah sebati dengan bidang penulisan...dan telah meninggalkan bidang itu dalam beberapa tempoh tertentu..atau sudah lama tidak menghasilkan sebarai karya penulisan...



kenapa writer block bole berlaku??

1. penulis hilang inspirasi...
2. suka bertangguh dalam menulis kerana ada kerja lain yang difikirkan lebih penting...
3. pengalaman penulis yg kurang..
4. masalah kesihatan..terutamnya masalah fizikal sehingga menyebabkan writers block yg teruk...
5. tekanan yg dihadapi kerana kejayaan terdahulu...

--__-- semuanya berdasarkan rujukan drpd uncle google dan pemikiran sendiri

January 21, 2013

dedah buku?? Again RAM in my Life

entri kali ini cuma ingin berkongsi buku yang sudah diterbitkan beberapa athun dahalu..(tetapi aku baru jer terbaca minggu ini).
Rahsia Perindu...aku yakin..ramai yang da pernah terbaca buku ni..sememangnya karya Ramlee Awang Murshid tidak pernah mengecewakan aku... setiapa jalan ceritanya sememangnya sukar untuk aku duga...ketika membaca buku ini..banyak spekulasi dan simpulan sendiri yang dilakukan..prediction demi prediction dilakukan..tetapi semuanya salah.. tapi jujur..aku tidak suka dengan endingnya apabila Tuan Yahya tidak dapat balasan..begitu juga Rashadan...memerka patut mati menurut aku...(--__-- harap RAM akan terbitkan Rahsia Perindu II...tak puas hati dengan ending kali ini)..tetapi yang paling mengujakan apabila mengetahui bahawa awal novel ini hanyalah khayalan Maria semata-mata... such a bulshit (OMG..pi segera taubat!!!) berulang kali aku bca verse yang menunjukkan bahawa Amylia itu ialah Maria..dan peguam bela itu ialah Julia..klu tak faham dari awal memang tak akan faham keseleruhuan cerita ni alamatnya...

>>>tersentuh dengan kegilaan Harris terhadap Maria....cintanya terhadap seorang isteri yang gila..(pesakit psikiatri sebenarnya) tiada bandingan...tetapi aku geram dengan cara dia jaga Aleeya tyme Maria melarikan diri...
>>>satu lagi keraguan yang RAM berjaya wujudkan apabila membuatkan pembaca menyangka bahawa Jefry itu adalah anak Junaidah... Fuh...aku geram ketika membaca setelah mengetahui prediction aku meleset sekali lagi...

>> tentang Leopard yang menjadi antagonis dalam novel ini... prediction aku berubah2..awalnya aku mengira Leopard itu adalah harris..tetapi selepas pembacaan dilanjutkan.. tanggapan itu berubah menjadi Leopard itu adalah Jefry...sekali lagi RAM berjaya menimbulkan rasa sakit hati apabila prediction ini meleset..rupa-rupanya Leopard itu adalah dia yang tidak ku sangkah2...(klu nak tahu siapa..baca sendiri buku ni..)

>> satu lagi kekuatan novel ini ialah... pembaca tidak menyedari bahawa dia sedang membaca satu halusinasi watak pesakit psikiatri novel ini..(watak gila lah tu dalam bahasa kasarnye...) agak terkejut membaca apabila mengetahui bahawa selama ini bayangan di minda Maria turut terbayang di minda ku sendiri...--__-- geram dengan RAM ni...tak pasal2 aku ikut gila baca buku ni....(kepada mereka2 yang nak menyelami bagaimana perasaan orang yang dikategorikan pesakit psikiatri ini...anda wajib baca buku ni!!!)

>>> sejujurnya aku mengatakan..jeles dgn cara penulisan RAM...dia memiliki kecerdasan untuk memanipulasikan minda pembacanya... dan ucapan terima kasih juga kepada RAM...melalui karya2 beliau ini..aku banyak mempelajari soal-soal kejiwaan manusia ini..bukan setakat novel Rahsia Perindu ini...tetapi melalui karya2 beliau yang lain..yang paling menarik Chronicles Of Laxmana Sunan... the best novels i ever read...

>>teruskan karya mu Ramlee Awang Mursyid...!! anda legenda dalam bidang penulisan tanah air ini...kaulah idolah ku untuk menulis...(cheechee chee..berangan nak jadi perintis RAM lah tu...huhuhuhu)

January 19, 2013

cuit2 ceritaku di tempat orang

 

biarkan cerita itu berbunga di kala salji menhujani  bumi..
memberi budi kepada sang lebah dan rama-rama..
memberi aroma kepada sang kumbang di sekitarnya..
biarkan sayap burung itu terus mengembang tatkala hujan membasahi bumi...
biarkan dia terus terbang mencari erti kehidupannya...
burung itu pasti pulang ke sarangnya tatkala senja berlabu..

>>HUJAN EMAS DI NEGERI ORANG..HUJAN BANTU DI NEGERI SENDIRI<<
lebih baik di negeri sendiri

dan entri  kali ini merupakan refleksi daripada pengalaman pertama menjejakkan kaki di kota kebanggan negara kita ini.. BUKAN NAK MENGKRITIK..kerana aku tahu...semua pasti dah tahu bagaimana keadaannya sosialisasi di kota ini.. kerana perjalanan ketika kerja sehari dalam dewan banquet salah sebuah hotel di Petaling Jaya...

>>untuk kesekian kalinya aku bersyukur dengan apa yang Allah kurniakan untuk aku...keyakinan berganda bahawa sesungguhnya setiap yang Allah kurniakan untuk kita itulah yang terbaik..seperti kisah seorang pemuda dengan kaktus dan ulat yang akhirnya mendapat rama-rama cantik dan bunga yang cantik..(-_-..kesalahan tatabahasa)
>>ENTRI INI HANYA UNTUK MELUAHKAN RASA KESAL DI HATI<<

tidak dapat dinafikan bahawa pembangunan di tanah ini lebih maju berbanding tempat aku..tapi aku terkesima melihat keadaan anak-anak remaja di sini... aku merujuk kepada rakan-rakan sekerja ku... usai kerja lewat pukul 11.00 malam..jadi tumpang blik menyebabkan aku terpaksa ikut mereka ke karoke. di suatutempat di wangsa maju... itu perkara biasalaa..aku pun selalu lepak dgn kawan2 di sekolah dulu..tapi lebih mngejutkan apabila melihat aksi mereka...si anak dara yang free hair dengan bangganya menhisap roko..dan sisha..(kiamat sudah dekat..inilah puncanya anak yang bakal dia lahirkan menjadi kanak-kanak berkeperluan khas).dan seorang minah comel yang mengenakan selendang jorjet...Alhamdulillah dia bertudung..tapi malangnya.. berpimpinan tangan bersama kekasih hati yang bukan muhrimnya...berkali-kali aku melemparkan jelingan tajam kepadanya..tapi seperti tidak berkesan..akak aku juga dalam berbicara sempat menabur sindiran.keadaan tetap sama.. hanya Allah yang mampu mengadili mereka..sebagai manusia yang abru sahaja berkenalan dengan mereka..aku hanya mampu berdoa dalam hati...iman aku juga masih terlalu rapuh untuk menasihati orang.. masih banyak lagi lompang yang terdapat dalam segenap hati ini...

>>mungkin kerana aku belum lagi menjelajah banyak tempat..kerana itu akurasa sebegini..mungkin kerana aku tidak biasa dengan perkara seperti ini..sebab itu aku tidak selesa..

>>yang penting..aku bersyukur dengan apa yang aku miliki<<
-_-barang siapa yang menyangkah dia sudah sudah cukup bersyukur dengan Allah..dia sudah cukup bertawadduk..istighfarlah..sesungguhnya dia adalah orang yang takbur..-_-

January 18, 2013

dia seorang sahabat

untuk kesekian kalinya hati dibungkamkan....kasih berbisik memecah kerinduan..rindu pada seorang insan yang baru sahaja dikenali...cheee chheee...ada ciri2 mat jiwang tak?! huhuuuhuhu...actually..i try my self to be an author..just like Ramlee Awang Murshid..by favourite author...

dan hari ini..kaki selamat di jejakkan buat pertama kalinya di Kuala Lumpur...ololoololo...orang sabah sampai KL... alhamdulillah..pengalaman baru yang ditimba menambahkan ilmu di dada..
sebenarnya dalam entri kali ini..bukan keindahan KL yang ingin dikongsikan..tak usah dok promote tempat orang okey..tempat sendiri pun aku belom promote agi.. nnti next tyme.. sekarang nak share TENTANG DIA ni.. Dia kali ini merujuk kepada seorang sahabat, teman, kawan dan rakan...(kome pilihlah mana2 istilah kome suka)

jujur aku katakan aku rindu berkawan dengan dia..even dia selalu membangkang kata-kata ku..selalu menentang setiap keputusan ku...dan selalu menidakkan  fakta yang aku utarakan..tapi itu yang aku sering rindui..hahaha..dan juga daya tahan mentalnya menghadapi kegilaan ku ini...

>>attention please..post ini sebenarnya ditulis untuk memastikan ada entri baru yang dikarangkan,..tak nak blog ini sunyi sepi<<

dan apabila berbicara soal persahabatan ini...bak kata diorang...member @ geng...
aku dapat firasat bahawa sem 2 nanti kami tidak akan seakrab sem ini..tambahan pulak aku kos pendidikan khas...dan dia kos lain...dan tidak confirm lagi dia sentiasa belajar bersama2... well..

like i ever thought before...people every day change...
>>never mind i'll find someone like you..
     i wish nothing but the best for you too..
      dont forget me..i beg...
      (copy and paste from Adele song)

January 14, 2013

jom kita belajar cakap sabah..!!



memang aku ini...anak orang kampung tiada apa-apa..

>>.cheechee...ada mirip suara jimmy palikat tak...? saj ank merapu sebelum tido... karang ni aku nak daftar kata sedikit istilah sabahan yang tiada kat semenanjung...setakat yang aku tau je lah...nnti klu ada penambahan aku update... klu x pun buat entri baru... jom share... kepada reader dri sabah..kita share okey....type kat comment...

ndak    = tidak
limpas  = lalu
siring    = tepi
sasar    = ke tepi
jerak = taubat..tak buat lagi..got ur own lesson okey..!
batcat = geram
lober = hilang dara
bikin = buat
bitin = stim..(ini lucah sedikit...18SX)
miring = condong
sowt = gila
bidak = hodoh, jellek
sakai = sporting , selekeh
teropot = kantoi
bubut = cabut lari
low bet = battery low
kuyak = malu


>>>> cukup je lah sekarang..banyak sudah ni... kalau terlampau banyak..ndak juga kamu larat baca semua..nanti kalau ada apa-apa...aku tambah lagi...salam ukhuwah..




THANX 4 READING!!

Perkembangan Emosi bayi

okey..memandangkan aku payah nak belajar menggunakan buku...(dan tiada kawan nak study group...aku jdikan korang sbg rakan study group ku...bole kan??! thanx coz sudy baca...
comeynye baby sapo ni..!! ginilah muka aku tyme kecik2 dulu...hekhekhekehek..(peerahh!!)
dalam peringkat bayi...ada empat je emosi dominan..tyme kita kecik2 dulu tak bayak perasaan kita ada...bila besar ni yang dah pandai mengada-ngada...
1. kita dulu kecik2 kuat MENANGIS... sikit2 ditinggalkan ibu...nak nangis...lampin basah...nangis...lapar..nangis lagi..entah bila kita tak nangis tyme baby dulu...(tyme tido le..-__-..)
   >>klu x caye...cube tengok semula ahmad albab by tun p.ramlee...sgt menerangkan keadaan kita tyme bayi ni...

2. emosi yang kedua ni..aku baru jak perasan bila belajar psikologi di USM ni... TAKUT DAN BIMBANG???... iye ke? tyme kecik2 dulu kita dah pandai takut ke...? ouh..mgkin sebab tu lah kita nangis bila nampak hantu... kan tyme kecik2 dulu..kata org hijab dgn alam halus tu belum tertutup sepenuhnya... mungkin la kot...!
scared babies>>tapi bukan tu pulak yg aku belajar kat USM ni---> takut kepada orang asing..(bukan alien okey!!) dan makhluk tertentu...(contoh??)
         --->>bila difikir bu'...bila difikir2 pak..! takut kepada makhluk tertentu ini apa ya??! (chee chee...jadi ore indon pulak aku...huhuhu)
bole jadi takut kepada hantu tadi...(aku rasa ini mitos jer..) tapi takut kepada makhluk ni lebih kepada haiwan dan serangga lah... contoh macam aku kecik2 dulu..aku paling takut dengan ketam...hehe.. kome pulak..? tyme kecik2 kome takut hape?...share..share okey...share kat chatbox..!!
---->dalam buku yang ahmad pelajari juga... bayi perlukan scaffolding utk atasi rasa takut ni apabila kanak2 nanti...
         --->>dan bimbang pulak ni...baby pun pandy bimbangkan..!! haha...aku rasa fakta ni pelik.. " bimbang ialah perasaan dalaman pada satu keadaan bahaya yang subjektif.." 
 -->aku setuju bimbang tu perasaan dalaman..mmg la..kita manusia ni teda perasaan luaran..LOL...klu ada pun agaknya dya ada keturunan alien....kryptonian...mcm superman..wow! hebat! wow..wow! hebat..!! hebat..!! (--__--..di larang merapu ketika belajar) 
--> dalam keadaan bahaya yang subjektif...apa ni?? bayi diculik ke? atau nak jatuh dari buaian? atau tetiba orang gila datang nak bunuh bayi tu...--__-- atau ini lebih merujuk kepada bayi yang terlibat dengan pembuangan bayi...
attention please...post kat atas tadi merapu...ni yang real okey!!
   --->>perasaan bimbang ini merujuk kepada bahaya yang subjektif menurut bayi..iaitu merujuk kepada situasi apabila mereka ditinggalkan oleh penjaga atau pengasuh..klu baby yang tiada pengasuh mcm mna? naa kau yang tinggalkan!!! (masih lagi kepala hotak ni sempat memikirkan soalan mengarut macam ni...-_-) 
     >>kita ambik contoh tyme ibu pergi masak..dan baby tinggal sendiri..tetiba mak sedara datang...baby nangis..(sebab muka mak sedara tu macam ketam..LOL...klu x pun macam hantu yang baby nampak semalam...) baby rasa mak sedara mengancam..(bukan seksi okey!! baby teda syawat lagi..!! rujuk teori Frued..) mengancam keselamatannya...hmm bagi aku mungkin baby sangkah mak sedra dia tu terrorist..macam israel di palestine tu...klu tak pun...baby tu sangka mak sedara dia tu monster sebab mak sedara dia tu terlebih lemak kat badan sehingga baby nampak mak sedara tu tersangatlah besarnya...ditambah lagi suara mak sedara tu macam guruh di langit...dan baby tak sampai hati nak tumpahkan air di tempayan...(motif??..--__--..mendengar guruh di langit..air di tempayan dicurahkan) hahaha...mohon kelia da apa yg aku dok terangkan tang cini...

3. emosi baby yang ketiga pulak ialah KETAWA DAN LAWAK!! ni yang aku suka...coz baby klu ketawa comel sesangat...!! emosi ini tercetus kerana konsep perapatan...attachment kata om puteh... klu seseorang kanak2 tu rapat dgn kita...dia akan tersenyum tengok kita...hehehe..untungkan..kerana kita, baby buat sedekah...sedekah paling awal... ***senyum itu satu sedakah***.. jadi ibu2 dan bapak2 di luar sana...klu tengok baby anda..senyumlaaa..baby akan ikut senyum gak tu... kognitif baby juga ikut berkembang tau klu mereka ketawa ni..!!
_--->dan klu bayi ni gembira...dia akn buat perkara2 yang comel2 saja...contoh..keluarkan tempias...gigit hujung kakinya..dan tunjukkan gusi yang tak bergigi..klu tak pun guling2 kat katil..sebab tu katil bay berpagar...klu tak..dah lama kepala baby terhempap kat lantai... hehehe

--->>interaksi yg berkesan dgn parents akan buat bayi ketawa... jadi main2lah "peek-a-boo" ngan baby...bagi mereka...mainan tu lawak...tp klu kita tak...hehehe..sebab bayi tak tahu lagi apa itu RAJA LAWAK..apatah lagi MAHARAJA LAWAK...dia tak kenal lagi JOZAN tu siapa....
     ---->>ketawa ni dikaitkan dengan konsep kegelian...--__-- aku tak kelia pasal ni..nnti tyme exam aku goreng je lahh..hahahaha...bawak toyol masuk dewan exam ¬>pengawas tangkap ¬> halau dari dewan exam ¬> fail ='< ¬> nangis tak tentu hala... ¬¬>> I QUIT FROM USM!!!

4. emosi yg terakhir ni adalah punca baby nangis MARAH!!


hang jgn nak buat baby aku marah...!! aku lempang kang!!! padan muka hang!!
kesian baby..kecik2 lagi dah pandai stress... dikenal pasti faktor drastik bayi marah ialah 
> apabila kehendak tidak dipenuhi
> parents pegi tinggalkan baby
..-_-..parent byk keje lah nak buat

bayi akan cepat keletihan apabila marah..jadi benda ni tak elok untuk kesihatan dan pembesaran bayi...bayi akan sakit klu selalu marah... apatah lagi bila nangis nak susu..botol susu pulak hilang..susu ibu dah kering kontang macam sahara... JADI BABY...JANGAN NANGIS KLU NAK SIHAT..!!

CONCLUSION..jadi kita dri kecik dah pernah buat sedekah...maka bersyukurlah..jangan sedekah itu dibiarkan terhapus begitu saje... dan sejak kecik lagi kita daa alami stress...takutlah..bimbanglaa..marahlaaa.. jadi caranya..sentiasalah..parents senyum ngn bayi anda...biar bayi anda buat sedekah byk2 sejak kecik lagi..LOL...
okey... Chillax..!! see you later..

LOVE YOUR BABY EVERYDAY...OH BABY!!
tengkiu...saye comeykan!! gudluck 4 your exam...!

........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
........
.......
wei...aku tau aku tak comey mcm die..tapi aku baby juga..! sayangilah aku
moral of the story : sayangilah baby anda tanpa diskriminasi..baby tu anugerah ALLAH


January 11, 2013

USM FIRST TYME STORY

yaahooo....!! Alhamdulillah...impian jadi kenyataan..dari dulu lagi aku mau masuk USM>>ni semua tyme aku dtg sinilaa..on the way kate om puteh...lalalala
 LoL..berdup dap hati..aku ni gayat...naaa kennnak kau naik kapal terbang lagik...
 dua orang jellek yg menemankan aku di KKIA...yg cewek tu Rasmyea namanya...our guidance..nggee ngee nggee..Guidance la sangat..!!


 trick utk tenangkan diri

tiket kapal terbang yang pertama!!!

 jeng..jeng..jeng...!! di atas kapal terbang!! gayat ehh...

 Makanan AirAsia ni geng..mahal..nasik lemak.. tapi sedap..huhuhuhu..makan makanan di awan biru...Awan biru ke??